Kaamosrasituksen karkotus

Sep 10, 2021

Kesän valo ja lämpö lataavat pitkän talven jälkeen tyhjentyneitä akkuja. Syyskuussa valon määrä on jo kovassa laskuvaiheessa, mikä vaikuttaa paitsi luontoon myös meihin. Viilenevät ja pimenevät illat saavat hidastamaan tahtia, palaamaan takaisin arkirutiineihin ja herkästi vetäytymään omiin oloihimme. Arviolta 10-30% väestöstä kärsii lievästä kaamosmasennuksesta tai kaamosrasituksesta. Masennusta ei pidä vähätellä. Lieviä oireita voi hoitaa itse panostamalla kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen ympäri vuoden.

Jos koet itse tai tunnet jonkun joka tarvitsee tukea ja apua, Mieli Suomen Mielenterveys ry kriisipuhelin palvelee 24/7 numerossa 09 2525 0111 https://mieli.fi 

Driim-valmennukset kaamosrasituksen karkotukseen

1. Liikunta ja ulkoilu

WHO:n mukaan Suomen ilmanlaatu on maailman paras! Oletko huomannut, että sateen jälkeen ilma tuntuu happirikkaammalta ja hengittäminen helpommalta? Syksyllä ilmankosteus on korkeampi, mikä saa keuhkojen limakalvot voimaan paremmin. Pyri käymään ulkoilemassa päivittäin tai lisää omia välitunteja työpäivään ja ota lyhyt happihyppely kokousten välissä. Hyödynnä puhdas luontomme ja sen tarjoamat herkut; kerää metsäretkellä marjoja ja sieniä. Ja ennen kaikkea nauti upeista ruskan väreistä.

”Liikunnan suhteen ei ole sääntöjä. Voit lähteä lenkille heti ruokailun jälkeen tai vaikka keskellä yötä.”     • Baba Lybeck, Minustako aktiiviliikkuja?

2. Uni ja lepo

Nukkuminen on ihmiselle välttämätöntä. Unen aikana aivot pysyvät aktiivisina, prosessoivat informaatiota ja puhdistuvat kuona-aineista. Elimistö palautuu ja elpyy. Aikuisen ihmisen unen tarve vaihtelee, mutta on useimmiten noin 7-9 tuntia vuorokaudessa. Määrän lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota unen laatuun.  Talvisin syvän unen vaiheita on vähemmän, uni on kevyempää ja katkonaisempaa. Pyri rauhoittamaan aikasi ennen nukkumaan menoa. Kevyt venyttely tai kirjan lukeminen illalla ovat hyviä keinoja alustaa mieli lepoon. Tuuleta makuuhuone, pöyhistele tyynyt ja peitto ja säädä valon määrä pienemmäksi.

Unella on merkittävä vaikutus kaikkiin elämän ja terveyden osa-alueisiin. Se on perusta hyvälle elämänlaadulle.     • Jaakko Savolahti, Paremmat unet, parempi elämä

3. Herkkyys ja itsevarmuus

Omien tunteiden ja tuntemusten tunnistaminen on tärkeää. Kun opit kuuntelemaan itseäsi, voit tehdä parempia päätöksiä hyvinvointisi kannalta. Aina ei tarvitse jaksaa, olla menossa ja tekemässä. Syksy on täydellistä aikaa hidastaa tahtia ja kuulostella omaa vointia. Omia rajoja ja erilaisia ärsykkeitä kannattaa miettiä arkipäiväisissäkin asioissa: mikä ärsyke, ruoka, ääni, seura uuvuttaa tai kohentaa mielialaasi? Aloita päiväkirjan kirjoittaminen. Luo tunnelmaa kynttilöillä, käperry sohvalle ja kirjoita omia ajatuksia ylös.

Omien rajojen kunnioittaminen on tärkeää. Siitä lähtee oman henkisen hyvinvoinnin toipuminen ja kunnioittaminen.     • Anne Kukkohovi, Herkkyys & Itsevarmuus

4. Rakkaus ja ihmissuhteet

Viimeiset pari vuotta olemme eläneet suljetumpaa ja varovaisempaa elämää. Turvavälit, maskit ja etätyöt ajavat herkästi eristäytymään ja vähentävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ihmissuhteet ovat kuitenkin suuri osa elämäämme. On tärkeä tunnistaa millaiset vuorovaikutukset tukevat omaa hyvinvointia ja millaisia ihmissuhteita haluaa vaalia. Rakkaudessa on monia ulottuvuuksia; itsensä rakkaus, romanttinen rakkaus, lähimmäisenrakkaus. Työstä ajatuksiasi rakkaudesta sellaisiksi, että ne palvelevat sitä rakkauselämää, jota sinä haluat elää. Soita vanhalle ystävälle ja kysy kuulumisia, laita kiva tekstiviesti puolisolle kesken työpäivän, kehu ja hemmottele itseäsi.

Olennaista ei ole ainoastaan miettiä mitä haluaa rakkaudelta, vaan millainen itse on ja haluaa olla rakkaudessa.     • Johanna Jääskelä, Rakkauden Löytäminen & Ylläpitäminen

Hyvinvoivin terveisin,

Katri Kruger / Driim

Driimin sivuilta löydät yllä mainittujen valmennusten lisäksi toistakymmentä muuta huippuvalmennusta hyvinvoinnin eri aihealueiden osaajilta.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.